Cinematografie & Media

Departamentul de Film al Facultății de Arte, Universitatea Hyperion, are două specializări distincte: Regie și Imagine. Ambele secții își desfășoară activitatea în laboratoare și în cele două studiouri ale facultății.

Filmul presupune activități specializate, cum este editarea video, filmarea, aplicațiile de optică etc., iar acestea determină și tipurile de activități din timpul cursurilor, organizate în ateliere de lucru. Beneficiind de specialiști renumiți în domeniul filmului, directori de imagine, regizori, scenografi, dintre care amintim pe Vlad Leu, Mihnea Tăutu, Cătălin Apostol, Marian Stanciu s.a, studenții Facultății de Arte realizează individual un film pe an, exersând toate etapele meseriei. Aceste producții participă anual la selecția Festivalului Internaţional de Film Studenţesc HYPERION STUD FEST, festival patronat de facultate și coordonat de studenți și profesori deopotrivă, ceea ce menține spiritual emulativ atât de necesar în viața academică.

Totodată, studenții de la Departamentul de Film sunt activi și prezenți în numeroase manifestări de profil, între care amintim festivalurile, ca principal mod de confirmare a unui cineast. La Festivalul Internațional de Film de la Varna, a fost selectat filmul Pacientul roman al studentului Ovidiu Potorac, iar pelicula de lung metraj Selfie (Cristina Iacob), nominalizată la Premiile Gopo, a participat la mai multe festivaluri.

Studioul de mijloace audio-vizuale, parte componentă a Centrului de Cercetare din cadrul Facultății de Arte organizează semestrial ateliere de creaţie, cursuri, având invitați din domeniu, precum Alexander Hausvater, David Esrig, Cătălin Mitulescu, Laura Vasiliu, Matei Vișniec s.a

Colaborarea cu alte instituţii de profil ca și munca de cercetare științifică este valorificată în revista de studii academice a Universităţii Hyperion, HyperKino. Această revistă, constituie, prin cele două apariţii anuale, o sinteză a efortului academic din Facultatea de Arte.

Obiectivul principal al activităţii de cercetare şi creaţie artistică din cadrul Facultăţii de Arte s-a axat pe aprofundarea, dezvoltarea şi exerciţiul practic al cunoştinţelor şi informaţiilor din procesul didactic. În acest sens au fost organizate mai multe ateliere de creaţie artistică şi evenimente cultural-artistice care au avut ca obiect studii de caz, materializate în exerciții filmice, portrete, filme de scurt metraj. Unele dintre acestea au participat la festivalurile de profil, obținând premii.